Metal geri dönüşümü , basitçe atık metali alma, işleme ve yeni metal malzeme oluşturma sürecidir. Bu geri dönüştürülmüş metal, kullanıldıktan sonra veya gerekmediğinde geri dönüştürülebilen metal ürünler yapmak için kullanılabilir.
Çevresel faydaların yanı sıra enerji tasarrufu da dahil olmak üzere metali geri dönüştürmenin birçok avantajı vardır.
Metaller özellikleri bozulmadan tekrar tekrar geri dönüştürülebilen değerli malzemelerdir. Hurda metalin ekonomik değeri, geri dönüşüm işlemlerini cazip kılmaktadır. Bu finansal avantajın yanı sıra, çevresel zorunluluğu da unutmamak gerekir. Metallerin geri dönüşümü, işlenmemiş hammadde kullanan yeni ürünlerin imalatından daha az enerji gerektirirken, doğal kaynakları korumamızı sağlar. Geri dönüşüm sayesinde atmosfere daha az karbondioksit ve daha düşük miktarda diğer zararlı gazlar salınır. Bunun yanı sıra en önemlisi, para tasarrufu sağlar ve işletmelerinin üretim maliyetlerini düşürmelerini sağlar. Geri dönüşüm aynı zamanda istihdam da yaratmaktadır.
Hemen hemen her tür metal, özelliklerinde bozulma olmadan tekrar tekrar geri dönüştürülebilir. Ancak buna rağmen, metallerin şu anda sadece yüzde 30’u geri dönüştürülüyor.
Aşağıda bazı ek bilgiler bulunmaktadır:
• Dünya çapındaki çelik üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı geri dönüştürülmüş çelik kullanılarak yapılmaktadır.
• Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ham çeliklerin yaklaşık yüzde 42’si geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmıştır.
• Yalnızca ABD’de her gün yaklaşık 100 milyon çelik ve teneke kutu kullanılmaktadır.
• Çelik ve demir, yeniden işleme kolaylığı ve büyük yapıları geri kazanma fırsatı nedeniyle, dünyanın en geri dönüştürülmüş malzemeleridir. Sıralama işleminde mıknatısların kullanılması, geri dönüşümcülerin bunları karışık atık akışından kolayca ayırmalarını sağlar.
• Her yıl dünya çapında yaklaşık 400 milyon ton metal geri dönüştürülmektedir.
• Şu anda, ABD’deki en fazla geri dönüştürülmüş tüketici ürünü alüminyum kutudur.
• Tek bir alüminyum kutuyu boşa harcamak, bu kutu dolusu benzini boşa harcamak anlamına gelmektedir.
Geri Dönüşümlü Metal Çeşitleri
Metaller demir veya demir dışı olarak sınıflandırılabilir. Demirli metaller demir ile karbonun birleşiminden oluşur. Bazı yaygın demir metaller arasında karbon çeliği, alaşımlı çelik, ferforje ve dökme demir bulunur. Öte yandan, demir dışı metaller arasında alüminyum, bakır, kurşun, çinko ve kalay bulunur. Değerli metaller demir dışıdır, en yaygın değerli metaller altın, platin, gümüş, iridyum ve paladyumdur.
Metal Geri Dönüşüm Süreci
Metal geri dönüşüm işleminin ana aşamaları aşağıdaki gibidir:
Metaller için toplama işlemi, yüksek hurda değeri nedeniyle diğer malzemelerden farklıdır. Bu nedenle, hurda alanlarına, çöp sahasına gönderilenden daha fazla satılması muhtemeldir. ABD’deki en büyük hurda demir metal kaynağı hurda araçlardan geliyor. Diğer kaynaklar arasında büyük çelik yapılar, demiryolu rayları, gemiler, tarım ekipmanları ve elbette tüketici hurdası yer alıyor. Yeni ürün üretimi sırasında yaratılan hızlı hurda, demir hurda tedarikinin yarısını oluşturuyor.
Sıralama aşaması, metallerin karışık hurda metal akışından veya karışık çok malzemeli atık akışından ayrılmasını içerir. Otomatik geri dönüşüm işlemlerinde, malzemenin ayrılmasına yardımcı olmak için mıknatıslar ve sensörler kullanılır. Sıyırıcılar metal türün belirlenmesine yardımcı olmak için malzeme rengini veya ağırlığını gözlemlemenin yanı sıra bir mıknatıs da kullanabilir. Örneğin, alüminyum gümüş ve hafif olacaktır. Bakılması gereken diğer önemli renkler bakır, sarı (pirinç için) ve kırmızı (kırmızı pirinç) içindir. Kazıyıcılar, temiz metali kirli malzemeden ayırarak malzemelerinin değerini iyileştirir.
Daha fazla işlem yapılmasını sağlamak için metaller parçalanır. Parçalama, küçük parçalanmış metallerin geniş bir yüzey / hacim oranına sahip olması nedeniyle erime işlemini desteklemek için yapılır. Sonuç olarak, nispeten daha az enerji kullanarak eritilebilirler. Normalde, alüminyum küçük tabakalara ve çelik, çelik bloklara dönüştürülür.
Hurda metal büyük bir fırında eritilir. Her metal, kendisine özel tasarlanmış belirli bir fırına alınır. Bu adımda önemli miktarda enerji kullanılır. Yine de, yukarıda belirtildiği gibi, metalleri eritmek ve geri dönüştürmek için gereken enerji, işlenmemiş hammaddeler kullanılarak metal üretmek için ihtiyaç duyulan enerjiden çok daha azdır. Fırının büyüklüğüne, fırının ısı derecesine ve metal hacmine bağlı olarak, erime birkaç dakika ila birkaç saat arasında sürebilir.
5. Arıtma
Son ürünün yüksek kalitede olmasını ve kirletici içermemesini sağlamak için arıtma yapılır. Arıtma için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri elektrolizdir.
6. Katılaştırma
Saflaştırma işleminden sonra erimiş metaller, metallerin soğutulması ve katılaştırılması için taşıyıcı bant vasıtasıyla taşınır. Bu aşamada hurda metaller, çeşitli metal ürünlerin üretiminde kolaylıkla kullanılabilecek çubuklar gibi, spesifik şekillerde oluşturulur.
7. Metal Çubukların Taşınması
Metaller soğutulduğunda ve katılaşınca, kullanıma hazırdır. Daha sonra yeni ürünlerin üretiminde hammadde olarak kullanılacağı çeşitli fabrikalara taşınırlar. Bu metal çubuklardan yapılan ürünler kullanım ömrünün sonuna geldiğinde, metal geri dönüşüm işlemi tekrar gerçekleşir.
Bu sembol, ürünün geri dönüştürülebileceğini gösterir. Fakat malzemenin yerel geri dönüşüm merkezi veya toplayıcı firma tarafından kabul edileceğini garanti etmemektedir.Ayrıca ürünün geri dönüştürülmüş malzemelerden yapıldığını da göstermez
Yeşil Nokta’nın anlamı genellikle Mobius Döngüsü ile karıştırılmaktadır. Bu nokta, ambalajın geri dönüştürüldüğü veya geri dönüştürülebileceği anlamına gelmez. Üreticinin ambalajın geri kazanımına ve geri dönüşümüne mali olarak katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Döngülerin içindeki sayıların amacı ürün için kullanılan plastik tipini
tanımlamaktır. Tüm plastikler geri dönüştürülebilir veya tekrar kullanılabilir değildir. Parçalanamayan ve geri dönüştürülemeyen çok sayıda plastik tabanlı ürün var.
PET, tüketici ürünlerinde en yaygın kullanılan plastiklerden biridir. Çoğu su ve içecek şişelerinde ve bazı ambalajlarda bulunur. Tek kullanımlık uygulamalar için tasarlanmıştır. Tekrarlanan kullanım, sağlığa zararlı organizma ve bakteri büyümesi riskini artırır. (PET) plastikten yapılmış ürünler geri dönüştürülmeli, ancak tekrar kullanılmamalıdır.
HDPE plastik, deterjan ve yağ şişeleri, oyuncaklar ve bazı plastik torbalar yapmak için kullanılan sert plastiktir. HDPE en yaygın olarak geri dönüştürülen plastik olup, en güvenli plastiklerden biri olarak kabul edilir. HDPE plastiğin ikincil kullanım için geri dönüştürülmesi nispeten basit ve uygun maliyeti olan bir süreçtir. HDPE plastik çok dayanıklıdır ve güneş ışığına, aşırı ısınma veya donmaya maruz kaldığında bozulmaz. Bu nedenle HDPE, piknik masaları, plastik kereste, çöp kutuları, park bankları, kamyonlar için yatak kılıfları ve hava koşullarına dayanıklılık gerektiren diğer ürünler için kullanılır. HDPE’den üretilen ürünler tekrar kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir.
PVC, şeffaf plastik gıda ambalajı, diş çıkarma halkaları, çocuk ve evcil hayvan oyuncakları ve sayısız ürüne blister ambalaj yapmak için kullanılan yumuşak, esnek bir plastiktir. Daha çok bilgisayar kabloları için kaplama malzemesi olarak ve plastik boruların ve boru tesisatının parçalanmaması için kullanılır. PVC, güneş ışığına ve havaya karşı nispeten su geçirmez olduğundan pencere çerçeveleri, bahçe hortumları, yükseltilmiş yataklar ve kafes yapmak için de kullanılmaktadır. PVC “zehirli plastik” olarak adlandırılır çünkü tüm yaşam döngüsü boyunca sızdırabileceği çok sayıda toksin içerir. Saf PVC malzemenin % 1’inden daha azı geri dönüştürülebilir. PVC plastik kullanılarak üretilen ürünler ise geri dönüştürülemez.
LDPE genellikle kuru temizleme giysi ambalajlarında, ekmek paketlemede kullanılan plastiklerde bulunur. Günümüzde çoğu mağazada kullanılan plastik poşetler de LDPE plastik kullanılarak yapılmaktadır. Bazı kıyafetler ve mobilyalarda da bu tür bir plastik kullanılır. LDPE diğer plastiklerden daha az zehirli ve kullanım için nispeten daha güvenli kabul edilir. Geri dönüştürüldüğünde, plastik kereste, peyzaj tahtaları, çöp tenekeleri ve yer karoları için LDPE plastik kullanılır. Geri dönüştürülmüş LDPE kullanılarak üretilen ürünler geri dönüştürülmüş HDPE plastik kullanılarak yapılanlar kadar sert değildir. LDPE plastik kullanılarak üretilen ürünler tekrar kullanılabilir, ancak her zaman geri dönüştürülemez.
Polipropilen plastik sert ve hafiftir.Ayrıca ısıya çok dayanıklıdır. Nem, yağ ve kimyasallara karşı bariyer görevi görür. Bir tahıl kutusundaki ince plastik astarı açmaya çalıştığınızda, bu polipropilendir. Bu astar tahıllarınızı kuru ve taze tutar. PP aynı zamanda, tek kullanımlık çocuk bezleri, kovalar, plastik şişe kapakları, margarin ve yoğurt kapları ve ip için yaygın olarak kullanılmaktadır. PP’nin yeniden kullanım için güvenli olduğu kabul edilir ve üretilen ürünler de geri dönüştürülebilir.
Polistiren, çok çeşitli kullanımlara sahip ucuz, hafif ve kolay şekillendirilebilir bir plastiktir. En sık kullanıldığı yerler tek kullanımlık strafor içme bardakları, yumurta kartonları, plastik çatallar, köpük ambalajlar ve içerikleri korumak amacıyla nakliye kutularını doldurmak için kullanılan köpüktür. Polistiren yapısal olarak zayıf ve ultra hafif olduğundan kolayca kırılır ve bulunduğu çevrede kolayca dağılabilir. Dünyanın tüm plajlarında plastik olarak en çok polistiren parçaları vardır ve sayısız deniz canlısı bu plastiği yutar. Polistiren ürünler için geri dönüşüm yaygın değildir. Geri dönüşüm polistiren teknolojisi mevcut olsa da, geri dönüşüm pazarı küçüktür.
# 7 kategorisi, polikarbonat (PC) ve “diğer” plastikler için ortak bir toplama kategorisi olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle bu kategori içinde yeniden kullanım ve geri dönüşüm protokolleri standartlaştırılmamıştır.
Camın çoğunluğu geri dönüştürülebilir. Cam şişenizi veya kavanozlarınızı cam geri dönüşümüne gönderiyorsanız eğer camı renkli olarak ayırmayı deneyin. Ayrıca şişe kapakları gibi cam olmayan bileşenleri çıkarmayı unutmayın.
Bu logo ise üzerinde bulunduğu ürünün geri dönüştürülebilir alüminyumdan yapıldığını bilmenizi sağlar. Geri dönüşüm sembolleri arasında pek fazla bilinmeyen logolardan biridir.
Üzerinde bu logo bulunan ev aletleri, cep telefonları ve daha birçok elektronik ürünün elektrikli parçaları geri dönüştürülebilir.
Bu logo, ürünün EN 13432/14955 Avrupa standardına göre “endüstriyel olarak kompostlanabilir” olduğunu onaylıyor.
Geri dönüşüm sembolleri arasında Ulusal Kağıt Tüccarları Birliği’nin patentini aldığı bir damgadır. Ürünün asgari olarak % 50 oranında orijinal atık kağıt veya karton elyaftan yapıldığını belgelemektedir.
Kaynakça / References
• https://www.thebalancesmb.com
• “Recycling metals — aluminium and steel”. Archived from the original on 16 October 2007. Retrieved 1 November 2007.
• https://earth911.com/eco-tech/basics-recycling-scrap-metal-money/
Keywords : Bakır , Copper , Zinc , Çinko, Kurşun , Lead , Külçe Bakır , Ingot Copper , Ingot Zinc , Külçe Çinko , Katot Bakır , Cathodes Copper , Alüminyum , Külçe Alüminyum , Eferk
Bu gönderiyi paylaş:
Güncelleme ve bilgi almak için e-posta listeme katıl.
Мы заботимся о наших клиентах. Вы можете посетить нас в любое время в рабочее время.
Koza Mahallesi, Akkoza Çiğdem H-2 Blok No:5M, İç Kapı No:2 34524 Esenyurt/İstanbul, Türkiye
Bugün | Kapalı |
Зарегистрируйтесь, чтобы получать от нас информацию об очень специальных продуктах, скидках и мероприятиях.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.